OMAGIU REGIZORULUI SATOSHI KON

Satoshi Kon (今 敏)  realizator japonez de filme de animaṭie şi creator de manga s-a născut în Hokkaido în 12 octombrie 1963 şi a decedat pe 24 august 2010 la Tokyo. Universul său vizual cu totul aparte şi poveştile cu o rezonanṭă emoṭională specială au atras mulṭi fani devotaṭi care depăşesc cercurile iubitorilor filmelor de animaṭie şi pasionaṭilor de manga.

A început prin a studia pictura la universitatea Musashino, însă a fost repede atras de activitatea de ilustrator. Satoshi San a desenat manga pentru publicaṭia „Yangu magajin”, unde a făcut cunoştinṭă cu creatorul faimosului „Akira”, Katsuhiro Ōtomo. A lucrat apoi ca animator pentru lungmetrajul „Rōjin Z” (1991), scris de Katsuhiro Ōtomo şi regizat de Hiroyuki Kitakubo, apoi a contribuit (ca scenarist şi animator) la tripticul SF de animaṭie „Memories” (1995) semnat de Katsuhiro Ōtomo.

În 1997 Satoshi Kon a regizat „Perfect Blue”, primul său lungmetraj de animaṭie. Au urmat lungmetrajele „Millenium Actress” (2002), „Tokyo Godfathers” (2004) şi „Paprika” (2006) şi în paralel serialul de televiziune „Paranoia Agent” (2004). În 2008 a colaborat la „Ani-Kuri15”, proiectul companiei de televiziune NHK, cu scurtmetrajul „Ohayō”. Până la dispariṭia sa fulgerătoare, cineastul a lucrat la „The Dream Machine”, un „road movie cu roboṭi” lăsând studioului Madhouse sarcina de a-l termina.

Filmele sale au încorporat multe elemente familiare din universul anime (personaje feminine simili-fantastice cu comportamente ambigui, roboṭi cu afecte cvasi umane, peisaje urbane futuriste şi o fascinaṭie angoasată pentru puterea tehnologică, creativă şi distructivă în acelaşi timp), fiind modelate de tradiṭii literare (Philip K. Dick, Kenzaburo Ōe), artistice (Yasukata Tsutsui) şi cinematografice (Yasujirō Ozu, Akira Kurosawa, John Ford) care completează cultura populară japoneză contemporană.

Cu sprijinul preţios al Japan Foundation.