O seară memorabilă încheie Anim'est 2010

O seară electrizantă, în care vioara lui Alexander Bălănescu şi animaţiile lui Phil Mulloy au strălucit pe scena Cinematografului Patria din Bucureşti. De asta au avut parte spectatorii şi invitaţii Anim'est prezenţi la Gala de închidere Anim'est, care au umplut până la refuz cel mai mare cinematograf din Capitală sâmbătă seară, pentru a urmări ceremonia de premiere a laureaţilor celei de-a cincea ediţii a celui mai important festival de film de animaţie din România şi a-l urmări într-un recital extraordinar pe renumitul compozitor şi violonist.

Alexander Bălănescu şi-a făcut apariţia pentru prima dată în cadrul Galei într-unul dintre momentele speciale ale serii: el a înmânat, alături de şefa Departamentului Film al British Council Londra, Christine Bardsley, Premiul Anim'est pentru Întreaga Activitate, acordat în acest an domnului Zeno Bogdănescu.

Scurtmetrajul italian Big Bang Big Boom (r. Blu, 2010) este marele câştigător al acestei ediţii: autorul coloanei sonore, Andrea Martignoni, a urcat pe scenă pentru a ridica Trofeul Anim'est 2010, oferit de Institutul Cultural Român, în valoare de 2,500 de euro, înmânat de Irina Malcea, din partea Institutului Cultural Român, şi de către criticul de film Mihai Chirilov, membru al Juriului Anim'est 2010. “Un film simplu în concepţie, dar inventiv şi monumental în execuţie. Filmul reuşeşte să reinventeze delăsarea oraşului printr-un imaginar izbitor şi prin pura plăcere a creaţiei. Este un adevărat tur de forţă” a fost părerea una Juriul festivalului.

Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj, oferit de Groupama,  în valoare de 1,000 de euro şi software Toon Boom, merge în acest an în Franţa: Kerity, casa poveştilor / Eleanor's Secret (r. Dominique Monféry, Franţa-Italia, 2009), preferatul juriului dintre cele cinci filme aflate în cursa pentru câştigarea premiului, considerat „un film ce va încânta mai ales copiii prin frumuseţea imaginilor şi printr-o poveste bine spusă despre minunile şi imaginaţia lumii copilăriei”. Phil Mulloy, membru în juriul Anim'est 2010, şi Vlad Ilicevici, Directorul Executiv Anim'est, au urcat pe scenă pentru a înmâna trofeul.

Filmul sud-coreean regizat de Yumi Jung, Copilaş de praf / Dust Kid, este câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj, oferit de Opel, în valoare de 1,000 de euro şi software Toon Boom, înmânat de Mălina Dragu, PR Manager Opel România, şi de Regina Pessoa, regizoarea portugheză din juriul Anim'est 2010, care a declarat că filmul „ilustrează empatic solitudinea existenţei urbane.” Stilul grafic deosebit reuşeşte să creeze o atmosferă deopotrivă misterioasă şi tristă, a mai spus Regina Pessoa.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 500 de euro, oferit de RADEF RomâniaFilm, pleacă în acest an către Germania: regizoarea bulgară Vessela Dantcheva – Anna Blume, Germania-Bulgaria, 2009, a urcat pe scena Galei pentru a primi diploma şi felicitările din partea lui Marcel Negruzzi, de la RADEF RomâniaFilm, şi a lui Phil Mulloy, cel care a explicat opţiunea juriului:” Anna Blume este unui film cu o grafică simplă dar puternică, ce ne conduce ludic şi imaginativ prin absurdităţile limbajului, fără a se preocupa de sens şi interpretare.”

Regizorul maghiar nominalizat la Premiul Oscar şi membru al juriului Anim'est, Géza M. Tóth, şi Oana Râpeanu, reprezentantul CoolBazaar.ro au înmânat Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de CoolBazaar.ro, în valoare de 500 de euro şi software oferit de Toon Boom filmului Sticla / Bottle (r. Kirsten Lepore, SUA, 2010) pentru „originalitate şi simplitate. Este o metaforă reuşită şi, în acelaşi timp, o poveste emoţionantă, ce demonstrează că un film mare poate fi realizat folosind elementele cele mai simple posibil” . Juriul acestei secţiuni a decis să acorde alte trei Menţiuni Speciale, pentru filmele: Locul de plimbat câinii / Dog-Walking Ground (r. Leonid Shmelkov, Rusia, 2009), Urzeala / Loom (r. Ilija Brunck, Jan Bitzer, Csaba Letay, Germania, 2010) şi Piscina / Swimming Pool (r. Alexandra Hetmerova, Cehia, 2010).

Cecilia Felméri, regizoarea filmului Matei, Matei / Mátyás, Mátyás, a urcat pe scena de la Patria pentru a primi Premiul pentru Cel mai bun film românesc, oferit de CoolBazaar.ro, în valoare de 500 de euro şi software Toon Boom, înmânat de un alt membru al juriului Anim'est, producătorul olandez Michiel Snijders, şi de Oana Râpeanu.

Co-producţia canadiano-bosniacă A fost odată şi încă o dată / Once upon a many time (r. Eva Cvijanovic, 2010) este câştigătoarea trofeului secţiunii Balkanimation, oferit în acest an de Toon Boom şi constând în software în valoare de 2,000 de dolari. Actriţa Ozana Oancea şi decanul Facultăţii de Film din cadrul UNATC, Sorin Botoşeneanu, au înmânat Premiul regizoarei Eva Cvijanovic, apreciate pentru „originalitatea în expunerea unei poveşti personale şi în mod deosebit pentru stilul grafic influenţat de desenele realizate de copii şi de arta contemporană.”

Ileana Cecanu, Marketing & Special Events Director Anim'est, şi cunoscutul DJ Cristian Stanciu “Matze”, membru în juriul Videoclip & Advertising, au înmânat Premiul pentru Cel Mai Bun Videoclip, oferit de MTV lui Out Of The Forrest  al celor de la The National Slow Show (r. Tobias Gundorff Boesen, Danemarca, 2010). Cei trei membri ai Juriului au declarat că premiul a mers către Out Of The Forrest  “deoarece credem în poveşti, mai ales în cele cu suflet, idee şi un mod surprinzător de a le aduce împreună”.

Corina Bompa, senior copywriter la Ogilvy, şi Cristian „Canu” Banu, designerul care a creat binecunoscuta oaie Anim'est – ambii, membri ai juriului secţiunii Videoclip & Advertising, au oferit, pe scena Galei, Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar, câştigat de Irina Dakeva şi Clement Dozier, creatorii clipului francez Scrabble Yoga. Corina Bompa a declarat că Premiul a mers către Franţa „pentru că într-adevăr cuvintele spun poveşti, iar în cazul de faţă povestea este puternică, memorabilia şi bine spusă grafic.”

Cei doi au înmânat, de asemenea, Menţiuni Speciale pentru două videoclipuri remarcabile: Splitting the Atom al celor de la Massive Attack, realizat de Edouard Salier, răsplătit „pentru o excelentă dozare a emoţiei într-o execuţie amplă şi curajoasă”,  respectiv Eat Raw Meat = Blood Drool, un clip regizat de The Lennox Brothers  pentru The Editors, apreciat „pentru că uneori este nevoie de o exprimare grafică de excepţie pentru a ne pune faţă în faţă cu ceea ce suntem”.

Timp de nouă zile, spectatorii Anim'est şi-au putut vota scurtmetrajele preferate din secţiunea Mozaic. Cel mai popular dintre acestea - Viaţa de un minut a unei muşte / One Minute Fly (r. Michael Reichert, Germania, 2008) – este câştigătorul Premiului Publicului, oferit de Cinemagia.ro, constând într-un netbook Acer Aspire. Gloria Sauciuc, redactor-şef Cinemagia.ro şi directorul festivalului, Mihai Mitrică, au urcat pe scena Galei pentru a înmâna trofeul câştigătorilor. „Ne bucurăm mult că Anim'est acordă un Premiu al Publicului, şi e o onoare pentru noi să îl oferim” a spus Gloria Sauciuc.

Un total de 22 de premii au fost acordate în cadrul Galei de Închidere, încheiate în aplauzele furtunoase ale sălii, o dată cu urcarea pe scenă a întregii echipe Anim'est 2010. Filmele premiate la Anim'est vor putea fi urmărite în cadrul ultimei proiecţii din festival: un adevărat maraton programat  duminică, 17 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria.

Publicata: 15.11.2010