Expozitii

 

BD EXPERIMENTAL 

Expoziţie de bandă desenată experimentală semnată Marian Mirescu & Alexandru Ciubotariu 

 

28 sept. – 7 oct. @ POINT

Bandă desenată experimentală. Sună interesant, dar şi foarte vag. E foarte interesant, pentru că ne îndepărtăm de zona pe care o ştim cu toţii în care banda desenată este o modalitate de a spune o poveste şi ajungem undeva unde elementele benzii desenate sunt folosite în alt scop decât acela de-a nara ceva. Planşe, bule de text, casete, o oarecare secvenţialitate şi totuşi parcă e altceva.

Prezentăm doi artişti care au cochetat cu această formă de artă şi care, la un moment dat, au experimentat dincolo de graniţele benzii desenate.

Marian Mirescu, un cunoscut autor BD şi editor/promotor, a conceput şi a reunit aceste planşe în albumul Aberration, la începutul anilor ’90, „sub impresia puternică lăsată de revoluţie. Fără pre-concepţii, deodată! Fără scenariu, fără pre-meditări, din prima! Vis de schimbare, aberaţie de libertate!” – aşa cum scria în prefaţa albumului. Experimente grafice folosind limbajul atât de îndrăgit al benzii desenate. Bijuterii grafice.

Alexandru Ciubotariu a conceput aceste planşe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepţia că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât şi tehnic. O parte au fost reunite în albumul La solitude de la décomposition (editura Popa’S Art, Timişoara, 1998).