Cele mai bune filme de animaţie maghiare vin la Anim'est!

Ungaria este Ţara Invitată în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Astfel, publicul bucureştean va putea să urmărească o parte dintre cele mai bune filme de animaţie – lung şi scurt metraj – maghiare, un best of din filmografia naţională a unuia dintre cei mai importanţi producători de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est. În plus, cunoscutul regizor Géza M. Tóth, membru în juriul competiţiilor de Film Studenţesc, Film Românesc, Balkanimation de la Anim'est, aduce un program special alcătuit din scurt metrajele pe care le-a regizat până în prezent, iar prestigioasa Universitate de Arte MOME Budapesta este Şcoala Invitată în programul Anim'est în acest an.

Lung metrajele proiectate în cadrul programului maghiar reprezintă, cu siguranţă, un must see al Anim'est 2010, putând fi urmărite în premieră în România şi reprezentând pelicule rare, din patrimoniul cultural maghiar: controversatul şi experimentalul Foam Bath / Habfurdo (r. György Kovásznai, 1980), surprinzătorul lung metraj al legendarului regizor şi filozof maghiar Marcell Jankovics Son of The White Mare / Fehérlófia (1982), o reprezentare pop-art, plină de umor, a unei legende din folclorul maghiar; şi Song of the Miraculous Hind / Ének a csodaszarvasról (2002), în regia aceluiaşi  Marcell Jankovics - câştigător al Palme d'Or, nominalizat la Premiul Oscar şi laureat al Premiului Mondial pentru Artă Leonardo da Vinci, acordat de Consiliul Cultural Mondial - un lung metraj inspirat, de asemenea, din folclorul maghiar, selectat de criticii de film între primele 50 de filme de animaţie realizate în lume până în anul 2005.

Cele patru scurt metraje regizate de Géza  M. Tóth: Ergo (2008), Ikarosz (1996), Maestro (2005) şi Mama (2009) – se numără printre cele mai premiate scurt metraje de animaţie europene realizate în ultimii 15 ani: nominalizate la Premiul Oscar, selecţionate şi premiate în competiţiile prestigioaselor Festivaluri de Film de la Berlin, Sarajevo, Dresda, Zlin – acestea propun formule de animaţie dintre cele mai inovatoare şi variate: de la amestecul de acţiunie live şi animaţie, până la pastişe ale unor poveşti şi tehnici de animaţie bine-cunoscute.

În afara celor trei lung metraje şi a filmelor lui  Géza  M. Tóth, alte două programe de scurt metraje de neratat vor rula în cadrul secţiunii Ţară Invitată: unul – alcătuit din cele mai reuşite animaţii recente produse în Ungaria, iar celălalt – dedicate scurt metrajelor care aparţin istoriei filmului de animaţie din ţara vecină.

Decanul Universităţii de Artă şi Design Moholy-Nagy MOME, József Fülöp, va prezenta, în cadrul secţiunii Şcoală Invitată, o cuprinzătoare selecţie Best Of din producţia prestigioasei universităţi de artă din Budapesta. 20 dintre cele mai bune scurt metraje şi videoclipuri realizate de-a lungul istoriei de trei decenii a secţiei de animaţie din cadrul universităţii, premiate la cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa (Annecy, Zlin, Anima – Bruxelles, Animafest – Zagreb), vor rula în cadrul programelor din secţiunea Şcoală Invitată. Înfiinţată în 1880, MOME este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est, în domeniul artelor, fiind specializată în Arhitectură şi Design Interior, Design (de bijuterii, ceramică, produse diverse, textile şi vestimentaţie) şi Media Art (film de animaţie, fotografie, design media, grafică).

Programele Ţară Invitată: Ungaria şi Şcoală Invitată: MOME Budapesta sunt realizate cu sprijinul Centrului Cultural al Republicii Ungare la Bucureşti.

Publicata: 12.09.2010