editia a 15-a
9-15 noiembrie 2020 ONLINE EDITION

Expoziție 100 de Ani de Animație Românească

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 6 - 22 noiembrie, o expoziție dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone, găzduită de Rezidența BRD Scena9.

Povestea începe în anul 1920 când, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar povestea lui va putea fi explorată în expoziție, în interpretarea unor artiști contemporani: Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab. În expoziției se va regăsi și o amplă colecție de postere ale filmelor animate lansate în ultima sută de ani.

Dana Duma, autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta, curatoriază alături de boardul artistic Animest o selecție de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, digitalizate cu sprijinul Groupama. Acestea vor fi arătate în cadrul unei instalații video, expuse alături de schițe și recuzită. Printre titlurile incluse se numără scurtmetrajul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și O scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui premiu Palme d'Or la Cannes.

Pe lângă 100 de ani de la prima animație românească, anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției prezentăm o retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din competiția de animație românească a festivalului. Vor fi expuse, de asemenea, produsele Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni.

Deschiderea: 6 noiembrie, ora 19:00-21:00

Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Dacin Sara, Arhiva Națională de Filme, Groupama, Goethe-Institut, Noaptea Muzeelor.

Programul expoziției: 
7-22 noiembrie, marți-vineri 16:00-20:00, sâmbătă-duminică 13:00-20:00

Program de Noaptea Muzeelor, 14 noiembrie: 18:00-01:00

Intrarea este liberă. Vizitatorii sunt însă rugați să se înscrie în prealabil în calendarul de pe platforma Appointy a Rezidenței BRD Scena9, pentru a putea avea un flux de vizitatori în conformitate cu numărul maxim impus de autorități.

Reprezentatii
  • Rezidența BRD Scena9
    06-11-20 19:00
    Rezervă